Geran Pemangkin Ekonomi Budaya

Individu, kolektif dan organisasi di seluruh negara yang berminat atau sedang aktif terlibat dalam pembangunan tapak-tapak budaya Malaysia digalakkan untuk memohon.

Sumber asli Wilayah utara Semenanjung Malaysia telah menarik pelopor dari tamadun awal hampir 2 juta tahun yang lalu dan telah mengekalkan ekonomi kawasan serantau sehingga kini. Naratif ini mengupas kisah evolusi manusia, penghijrahan, tamadun dan interaksi manusia dengan alam sekitar. Wilayah ini melimpah dengan tempat-tempat tarikan dan aset budaya yang tersembunyi termasuklah tapak-tapak pegebumian pra-sejarah, lukisan gua purba dan banyak lagi yang masih menanti untuk ditemui.

Oleh kerana wilayah ini merupakan kawasan berpotensi tinggi untuk pembangunan ekonomi setempat, Think City dengan kerjasama Kementerian Kewangan telah melancarkan Geran Pemangkin Ekonomi Budaya dengan tumpuan awal pada projek-projek di Lenggong, Taiping dan Kuala Kangsar.

Fokus Geran

Penciptaan Kandungan

Mengumpul, menyusun, menerbit dan mentasfir maklumat yang boleh dikongsi dengan orang ramai untuk memperkayakan pengalaman pelawat dan mempertingkatkan keterlihatan tapak-tapak berkepentingan budaya ini melalui integrasi teknologi, penerbitan, pemetaan budaya dan sebagainya.

Pembinaan Kapasiti & Advokasi

Memperkasakan komuniti tempatan melalui pembangunan kapasiti dalam bidang keusahawanan, kemahiran dan program komuniti bagi menyumbang kepada aktiviti sosial dan ekonomi di tapak berkepentingan budaya.

Demonstrasi

Mempamerkan penyelesaian inovatif dan amalan terbaik untuk memulih, memulihara dan memelihara aset-aset sejarah dan budaya yang terbuka kepada orang awam dengan mengaktifkan ruang, mengguna semula ruang kosong atau kurasi program di tapak berkepentingan budaya.

Tempoh Permohonan

Bagaimana Untuk Memohon

CARA-CARA MEMUAT TURUN BORANG PERMOHONAN


  1. Muat turun borang permohonan di bawah.
  2. Hantar borang permohonan yang telah siap diisi ke budaya@thinkcity.com.my
  3. Harap bersabar sementara permohonan anda diproses.
  4. Kami akan menghubungi anda melalui emel/telefon untuk memaklumkan keputusan permohonan anda.

Borang Pemohonan Am

Borang Pemohonan Projek Demonstrasi

CARA-CARA MEMOHON DALAM TALIAN


  1. Pilih tema geran di bawah.
  2. Daftar akaun baru supaya proses permohonan anda dapat disimpan secara automatik.
  3. Lengkapkan butiran dan hantar.
  4. Harap bersabar sementara permohonan anda diproses.
  5. Kami akan menghubungi anda melalui emel/telefon untuk memaklumkan keputusan permohonan anda.

Borang Pemohonan Dalam Talian Am

Borang Pemohonan Dalam Talian Projek Demonstrasi

Soalan Lazim

Semua pembiayaan projek akan dipertimbangkan berdasarkan mengikut kes dan akan dinilai berdasarkan output projek dan hasil projek.

Geran ini terbuka kepada individu, organisasi berasaskan komuniti dan organisasi bukan kerajaan yang berminat atau sedang aktif terlibat dalam pembangunan tapak-tapak budaya Malaysia.

Selagi cadangan anda menyasarkan komuniti dalam tapak fokus dan berada dalam tema geran yang dinyatakan di atas, anda dialu-alukan untuk menghantar permohonan.

Ya! Sila nyatakan pembiayaan bercagar daripada sumber lain dalam templat belanjawan borang permohonan dan sediakan surat tunjuk minat sebagai bukti.

Kami menggalakkan satu permohonan bagi setiap pemohon. Kelulusan permohonan adalah berdasarkan merit dan relevan projek.

Ya! Anda layak untuk memohon geran ini.

Semua projek mesti disiapkan selewat-lewatnya pada 30 November 2022.

Geran ini bertujuan untuk membantu pembiayaan projek anda dan tidak menyokong kos operasi seperti kos pentadbiran atau kos overhed/tetap. Walau bagaimanapun, kami amat menyarankan pemohon kami untuk mendapatkan rakan kongsi pembiayaan bersama untuk projek yang mereka cadangkan.

Tidak. Program geran ini bertujuan untuk membiayai projek benih yang akan membantu pemulihan jangka panjang dan daya tahan kawasan tumpuan. Ia adalah untuk memperkasakan individu atau organisasi untuk memainkan peranan aktif dalam membangun dengan lebih baik dan lebih mampan.

Anda boleh memohon melalui borang permohonan (Kaedah Muat Turun) atau melalui e-borang (Kaedah Dalam Talian). Sekiranya anda menghadapi sebarang kesulitan dalam proses permohonan, sila hubungi Think City di budaya@thinkcity.com.my atau telefon/WhatsApp di +6 017 4598829

Sebarang keputusan yang dibuat oleh pihak pengurusan geran adalah muktamad.

Kami ingin mendengar daripada anda! Sila hubungi Think City di budaya@thinkcity.com.my atau telefon/WhatsApp di +6 0174598829

Hubungi Kami

Borang Pemohonan Am
Klik untuk Memohon

Borang Pemohonan Projek Demonstrasi
Klik untuk Memohon

Terms of References
Baca Selanjutnya